Panoramik fotoğraf çekim tekniği

Panoramik fotoğraf nasıl çekilir ve  nasıl birleştirilir ?

öncelikle gerekli ekipmanımız;

1 adet 3 ayak ( tripod ) ve 360 derece dönebilen bir kafa(kafa ile ayakları ayrılmayan yere sağlam basan tripodlarda işimizi görür)

1 adet dslr fotoğraf makinesi ve bir lens 18-55 işimizi görecektir.(manuel ayar yapılabilen compact kameralarlada çekim yapılabilir)

Şimdi fotoğrafı çekeceğimiz manzaranın karşısına geçip tripodumuzu kuruyoruz. Makinemizide tripoda bağlayıp çekim için hazır duruma getiriyoruz. Panoramik fotoğraf çekerken ilk dikkat edeceğimiz konu kameramızı konuya dikey kadraj alacak şekilde çevirmek olacaktır daha sonra kameramızı “manuel”  modda pozlama yapmayı biliyorsak manuel moda alıyoruz , bilmiyorsak önce “diyafram öncelikli moda” (canon “av” – nikon “a”) alıp “8” diyafram ve üstüne ayar yaptıktan sonra deklanşöre yarım basıyoruz  ve bakacın içindeki veya ekranda gördüğümüz değerleri kameramızı manuel moda alarak makinamıza giriyoruz.

Bu arada çekim tripod üstünde yapılacağı için lenslerimizin üzerindeki titreşim engelleme sistemlerini mutlaka devre dışı bırakmalıyız ve iso değerini olabildiğince düşük tutmalıyız.Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra tekrar kameramızın deklanşörüne yarım basıp netleme yapıyoruz ve lensi “af” modundan “m” moduna geçiriyoruz.Böylece çekim yapmaya hazır duruma gelmiş oluyoruz.Bu noktadan sonra tripodu kesinlikle yerinden oynatmadan sağdan sola veya soldan sağa bir önceki karenin %25’i yeni karenin içinde kalacak şekilde fotoğraflarımızı çekiyoruz.

“Tüm ayarları manuele almamızın sebebi, panoramik fotoğraf iki ve daha fazla fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturuluyor.Çekim esnasında fotoğraflar arasında oluşabilecek renk ve ışık farklılıklarını engellemek için tüm ayarları manuele alıyoruz.”

Çektiğimiz fotoğrafları birleştirmek için:

photoshop/edit/automate/photomerge aracılığıyla birleştirebilirsiniz veya  photostich,ptqui gibi programlar kullanabilirsiniz.

photoshop ” cs5 ” bu konuda gayet başarılıdır.

Unutmayın bu işin püf noktası fotoğrafları aynı ışık ve pozlama değerlerinde çekmektir.Fotoğrafları nekadar doğru çekerseniz birleştirmeniz o düzeyde kolay olacaktır.

 

8 Responses to Panoramik fotoğraf çekim tekniği

  1. Geri bildirim: Anonim

  2. ozkan dedi ki:

    iyi günler panoramik fotoğrafları hareketli olarak görüntülemek için (360 derece resimlerde olduğu gibi 9 bir program var mı

  3. merve mert dedi ki:

    alt ve us kısmı gökyüzü ve yeri nasıl çekmeliyiz? teşekkürler

    • fototeknik dedi ki:

      Selamlar.
      Sanırım siz sanal tur için kullanılan kübik panoramadaki taban ve tavan ‘dan bahsediyorsunuz.Ben panoramik fotoğrafı oluştururken toplam 12 kare kullanıyorum.Bunları çekerken’de Balık gözü lens kullandığımız ve belli açılarla çektiğimiz için taban ve tavan fotoğraflarını ayrıca çekmemize gerek kalmıyor.Daha sonra tabanda gözüken tripodu photoshop yardımıyla temizliyoruz.
      Umarım faydası olmuştur.
      Bol ışıklı günler.

  4. Mikail dedi ki:

    Telefonlar için 360 derece dönebilen bir kafa nereden bulabiliriz.

  5. serdar biber dedi ki:

    merhaba bende 7d mark II sigma lens var meksikaya yerleşmeden önce sizden fotoğrafları birleştirmek için ders alabilirmiyim.

Yorum bırakın